Jucariile Educative

Jucariile Educative


Jucariile educative sunt special concepute pentru a stimula invatarea copiilor.

Aceste jucarii cu scop educational ii pot dezvolta anumite abilitati copilului sau il pot ajuta sa invete un anumit subiect.

De cele mai multe ori modeleaza, simplifica sau miniaturizeaza obiecte si activitati folosite de adulti.

Jucariile educative, cunoscute si ca jucarii educationale, sunt destul de diferite de celelalte jucarii deoarece ele sunt concepute cu scop educational.

In momentul in care copilul se joaca cu ele, se educa, mai bine zis se auto-educa.

Jucariile Montessori, de exemplu, intra in aceasta categorie.

Ce sunt jucariile educative

Jucariile educative cunoscute si sub numele de jucarii educationale sau jucarii instructive sunt obiecte folosite in jocul copiilor cu scop educational sau pentru a stimula invatarea.

De multe ori ele sunt folosite de catre parinti pentru a indeplini un scop educational, precum dezvoltarea unei abilitati sau invatarea unui copil despre un anume subiect, fenomen sau obiect.

In concluzie, jucariile care nu ajuta in procesul de invatare sau care nu stimuleaza copilul sa capete o abilitate noua sau sa dezvolte una deja existenta, nu sunt considerate jucarii educative.

Beneficiile jucăriilor educative

Numeroase studii arata ca invatarea prin joc este o parte foarte necesara dezvoltarii copilului.

Dedicarea timpului de joaca cu copilul aduce un beneficiu mare familiei, deoarece ii ajuta pe copii sa elibereze surplusul de energie, dar si sa se dezvolte din punct de vedere emotional, motoric si cognitiv.

Un copil descopera cine este prin joc de la o varsta mica. Inca din momentul in care acesta incepe sa se dezvolte, el observa lucruri in casa insa si in mediul exterior cum ar fi parcul, strada sau gradina.

Folosirea jucăriilor educative îi poate ajuta pe copii sa invete:

  • Sa isi rezolve problemele și sa inteleaga relatia cauza-efect;
  • Sa se joace cu ceilalți folosind compromisul;
  • Sa isi rezolve conflictele;
  • Sa dezvolte abilitati motorii fine și grosiere;
  • Sa isi dezvolte creativitatea și imaginatia;
  • Sa descopere independenta si stima de sine pozitiva;

Copiii pot avea jucarii educative inca de la varsta de o luna.

Mai jos aveti cateva idei bune de jucarii educative si de asemenea si explicatia detaliata a beneficiilor fiecarei jucarii.

Jucarii educative pentru bebelusii de 1-12 luni

La o varsta asa de frageda, jocul senzorial ajuta copilul sa isi dezvolte simturile iar aceste simturi il vor ajuta sa descopere mediul inconjurator.
Primele jucarii pentru copii sunt zornaitoarele, suzetele si cutiile senzoriale deoarece se axeaza pe jocul senzorial prin sunet, vedere si atingere.
Pe masura ce copilul creste, el isi dezvolta coordonarea mana-ochi iar in acel moment se pot introduce mai multe jucarii precum cele de tip mobil, ce vor continua sa il ajute pe cel mic sa isi dezvolte simturile vizuale si auditive, cu ajutorul sunetelor diferite si luminilor intermitente.
Cand copilul devine mai activ va recomandam sa introduceti jucarii ce au ca scop rezolvarea problemelor, cum ar fi cubul de stivuit sau puzzle-urile simple de 4-6 piese.
Acestea il vor ajuta pe cel mic sa depaseasca obstacolele si sa se familiarizeze cu cauza si efectul sau mai usor spus – “daca iau decizia aceasta, se va intampla acest lucru”.
De asemenea le va creste si increderea dupa ce vor observa ca stiu sa foloseasca o jucarie, dupa incercare, eroare si invatare.
Alte jucarii ce pot fi introduse dupa ce copilul incepe sa mearga sunt cele ce incurajeaza miscarea, precum jucariile de impins sau de tras cu sfoara.
Tipul asta de jucarii ii fac pe copii sa fie entuziasmati si sa isi doreasca sa se deplaseze utilizand luminile sau sunetele.

Jucarii educative pentru copiii de 1-2 ani

In momentul in care copilul dumneavoastra implineste un an incepe sa devina foarte mobil.
Masinutele de impins, jucariile si mersul pe jos sunt perfecte pentru a-l ajuta sa capete echilibru si coordonare, facandu-l astfel pe cel mic sa isi doreasca sa se miste cat mai mult.
Cand cel mic invata sa mearga mai bine, puteti sa ii introduceti jocuri de invatare numarand pasii pe care ii face, ajutandu-l in acest fel sa se familiarizeze cu termenii si semnificatia, chiar daca nu le intelege el prea bine la aceasta varsta.
Mecanismele complexe ii ajuta pe cei mici sa observe la aceasta varsta fenomenul cauza-efect.
Desi ei nu le inteleg pe deplin, sunt fascinati de ele.
Jucariile de motricitate sunt ideale acum, deoarece cei mici descopera abilitati si aptitudini fizice noi.
Seturile tematice pentru joc sunt jucarii educative, ce se recomanda a fi introduse atunci cand copilul are intre 12 si 18 luni, deoarece il vor ajuta sa isi dezvolte abilitatea de recunoastere.
De exemplu, daca aveti un set cu animale, imitati sunetul pentru fiecare animal in parte iar mai apoi, intrebati copilul ce sunet este specific fiecarui animal.
In felul acesta exersati cu cel mic, iar asta il va ajuta la dezvoltarea limbajului prin recunoasterea de culori si forme.
Jucariile de calatorie ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte imaginatia si sa devina creativi, dar tot odata ii si ajuta la perfectionarea abilitatilor de echilibru si coordonare.
Atunci cand cei mici folosesc jucariile de calatorie, organizati ocoliri si cai, care sa il determine sa rezolve problemele si sa urmeze instructiunile.
De asemenea puteti opta pentru jocul de rol, spunandu-le ca vor merge in vizita la un membru de familie sau ca vor face o excursie.

Jucarii educative pentru copiii de 2-4 ani

Atunci cand copiii tai devin putin mai mari si au rabdare mai multa, le poti introduce jocuri sau jucarii ce se pot juca in grup cu mai multe persoane.
Aceste jocuri ii vor antrena toleranta la situatii frustrante, daca vorbim de jocurile cu reguli, insa ii vor creste in acelasi timp puterea de concentrare si atentia.
Jocurile de logica ce au provocari sunt benefice dupa varsta de 2 ani sau 2 ani jumatate, mai ales daca aceste jocuri capata forme interesante, legate de povestile si basmele pe care cei mici deja le stiu sau pe care le aud seara inainte de somn.
Tipul acesta de jocuri ii ajuta pe copii sa isi dezvolte capacitatea de a rezolva probleme, de a gandi logic si de a anticipa efectul actiunilor lor.
Aceasta varsta este de asemenea perfecta pentru a introduce jucariile ce ajuta la dezvoltarea abilitatilor cognitive.
O mare activitate senzoriala este nisipul kinetic, deoarece ii ajuta pe cei mici sa practice scrisul formand litere sau forme in nisip.
Ei pot exersa sa isi scrie numele sau sa deseneze.

Jucarii educative pentru copiii de 4-6 ani

La varsta aceasta, alegerea jucariilor pentru copii devine o sarcina complexa la care trebuie implicat si copilul.
Trebuie sa tineti cont de faptul ca fiecare copil are preferintele lui si este unic in felul sau.
Jucariile educative pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani sunt considerate “jucariile pregatitoare”.
Acestea ii pregatesc pe cei mici pentru scoala, antrenandu-le aptitudinile si abilitatile necesare pentru a face fata noilor provocari.
Daca doriti sa va pregatiti micutul pentru viitor si sa il ajutati sa isi descopere si dezvolte aptitudinile tehnice atunci trebuie sa optati pentru educatia STEM.
Educatia STEM se realizeaza de la varsta aceasta prin jucariile STEM.
STEM este acronimul folosit pentru Science, Technology, Engineering, Maths (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică).
Aceste jucării, prin design-ul lor unic, nu sunt ca orice altă jucărie.
Nu sunt SIMPLE!
Scopul lor este de a îmbina joaca și distracția cu învățarea și, astfel, să devină mai atractive și mai interesante pentru copiii de toate vârstele. 
Avantajele și beneficiile jucăriilor STEM – dezvoltarea gândirii divergente, a capacităților de coordonare motrice, a abilităților spațiale și a creativității – fac din acestea un MUST HAVE pentru toți copiii.
Jocurile și jucăriile noastre stimulează creativitatea, gândirea logică și matematică, inteligența și încurajează lucrul în echipă.
La Best Buy Babys vei găsi jocuri de construcție, jocuri și jucării din lemn, puzzle-uri, jocuri magnetice, de logică, boardgames de cooperare sau de întrecere sau jocuri care dezvoltă creativitatea și imaginația.
De la 4 ani copiii trebuiesc incurajati sa mearga sa se joace pe afara, sa observe natura si mediul inconjurator.
Observand aceste lucruri, copilul isi va pune intrebari si va cauta raspunsuri – o metoda simpla de a-l face sa invete lucruri noi despre lumea in care traim.
Joaca pe afara ii ajuta pe copii sa isi capete incredere in ei si ii ajuta sa depaseasca frica de necunoscut, stimulandu-le in acelasi timp nevoia de a explora si curiozitatea.
Pe langa avantajele enumerate mai sus, jocul in exterior ii ajuta pe copii sa isi dezvolte activitatile fizice, le tonifica muschii si le pregateste organismul pentru provocari fizice cat mai complexe ce apar odata cu varsta.
Jocurile de competitie sau cooperare in care copilul este nevoit sa interactioneze cu alti copii este o componenta necesara si potrivita la varsta aceasta.
Jocurile de societate, jucate in familie sau cu prietenii ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte abilitatile sociale, sa interactioneze cu alte persoane, sa respecte regulile jocului si sa gestioneze esecul.
Jucariile educative sunt o gama deosebita de jucarii, ce au un rol esential in dezvoltarea si pregatirea meantala, fizica si emotionala a copilului dumneavoastra.
De la jocuri simple de sortare si stivuire, la jucarii Montessori si jucarii STEM, fiecare joc educational sau tip de jucarie este special gandit sa imbunatateasca aptitudinile celui mic la o anumita varsta.
In concluzie, optati pentru jucariile educative si tineti cont de varsta copilului, deoarece acesta este cel mai important criteriu in procesul decizional de achizitionare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shopping Cart
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
Scroll to Top