Jucariile Montessori

Jucariile Montessori


Despre metoda Montessori​

Maria Montessori a fost una din primele femei care au studiat medicina la Universitatea de Medicină din Roma și care a reușit să profeseze cu mare succes.
A înființat Metoda Montessori.
Maria Montessori a fost nominalizată de trei ori pentru premiul Nobel pentru pace.
Considera că educația este cheia pentru pace, iar copiii speranța pentru un viitor mai bun. 
Pasiunea ei pentru pedagogie s-a născut atunci când aceasta a început să lucreze cu copii de vârste cuprinse între unu și cinci ani, ce sufereau de diferite deficiențe mentale.
Aproximativ în anul 1907, a început să își aplice ideile odată cu numirea ei ca lider la conducerea unui grup de creșe și grădinițe dintr-o zonă săracă a orașului Roma.
Cu timpul, ideile educaționale propuse de Maria Montessori se concretizează și devin o adevărată metodă educațională.
Educația Montessori sprijină și încurajează dezvoltarea naturală a ființei umane.
Ea are scopul de a-l ghida pe copil spre a deveni o persoană  independentă și adaptată societății.  
Un obiectiv urmărit prin metoda Montessori este:
 “Ajută-mă să pot face singur”. 
Astfel, se tinde pe întreg procesul educațional sugerarea copilului în a face ceva și nu alegerea în locul lui.

Principiile metodei Montessori​

Copiii învață totul din mediul înconjurător.
Este important să oferim copilului un mediu favorabil unei dezvoltări normale. Independența pe care o dobândește copilul se realizează în interacțiunea cu mediul.
Respectă copilul în toate manifestările lui. 
Acceptarea este un pas pe care părintele trebuie să îl facă dacă dorește o apropiere față de copil și desigur o cooperare și relaționare mult mai bună.
Ai răbdare.
Dacă un copil are nevoie de mai mult timp pentru a învăța ceva, acordă-i-l! 
Oferă-i libertate de mișcare în siguranță.
Maria Montessori oferă prin metoda aceasta libertate copilului de a se mișca în grup, chiar și în timpul activităților, cu condiția de a nu-i deranja pe ceilalți.
Când nu are nevoie de ajutor, nu interveni.
Prin această metodă, Maria Montessori creează un proces educativ prin care se urmărește nu doar independența copilului, ci și cultivarea  unor capacități precum : coordonarea mână – ochi, aptitudini musculare, aptitudini de concentrare, orientare stânga – dreapta etc.
Metoda de educație Montessori propune o abordare educațională centrată pe copil, bazată pe observațiile științifice ale copiilor de la naștere până la maturitate. Încurajează un mediu de învățare de susținere și prețuiește dezvoltarea copilului, luând în considerare totul, de la dezvoltarea fizică și cognitivă la cea socială și emoțională.

De ce este apreciata metoda​ Montessori

Cunoscută pentru învățarea în ritm individual și pentru promovarea independenței, metoda Montessori încurajează dezvoltarea empatiei și bucuria învățării pe tot parcursul vieții.
Având libertatea și sprijinul de a pune întrebări, de a investiga în profunzime și de a face conexiuni, copiii educați cu metoda Montessori devin increzatori, entuziasti si auto dirijati.
Ei sunt capabili sa gandeasca critic, sa lucreze in colaborare si sa actioneze cu indrazneala.
Cum se întâmplă acest lucru?
În primul rând, fiecare copil este apreciat ca un individ unic.
Educația Montessori recunoaște că aceștia învață în moduri diferite și se adaptează la toate stilurile de învățare.
Apoi, copiii se bucură de libertate în limite.
Lucrând în parametrii stabiliți de profesorii lor, elevii sunt participanți activi în a decide care va fi obiectivul lor de învățare.
Mai mult, autocorecția și autoevaluarea sunt o parte integrantă a abordării metodei Montessori.
Pe măsură ce se maturizează, cei mici învață să privească cu critică munca lor și își pot recunoaște greșelile, se pot corecta și învăța din acestea.
Metoda începe de fapt de la naștere și continuă in școala elementară și până la adolescență. Poate fi aplicata nou nascutilor, acasa, de catre parinti prin intermediul jucariilor potrivite, adaptate varstei micutilor.

De ce sa alegi jucariile Montessori?​

Jucariile Montessori sunt concepute cu scopul de a-l obișnui pe copil cu activitățile zilnice pe care le observă în viața de zi cu zi, acasă sau în alte contexte.
Prin joaca și interacțiunea cu acestea, se intenționează dezvoltarea unei mai bune coordonări a mișcărilor, o mai bună concentrare,o educare complexă.
Jocurile si jucariile Montessori se diferentiaza de celelalte.
Ele simuleaza invatarea, incurajand copii sa experimenteze.
La Best Buy Babys punem accent pe metodele cât mai interactive de educație pe care le promovăm cu ajutorul jucăriilor educative.
De aceea în oferta noastră vei găsi o serie de jucării Montessori pentru copiii din toate grupele de vârstă – de la bebeluși, până la copiii de 9 ani.
Descoperă jucăriile Montessori la doar un click distanță!

Planuri cheie in educatia de tip Montessori​

In urma anilor de observare și evaluare a mai multor tipuri de copii cu diferite culturi, în numeroase țări, Maria Montessori structurează dezvoltarea pe patru planuri – cheie: 
  • Primul plan de dezvoltare, de la naștere la 6 ani.
Este cea mai constructivă perioadă din dezvoltarea fizică, emoțională și intelectuală a copilului.
  • Cel de-al doilea plan de dezvoltare este de la 6 ani la 12 ani.
Este reprezentat cel mai bine prin faptul că rațiunea și imaginația iau locul concretului și senzorialului. 
  • Al treilea plan de dezvoltare, de la 12 ani la 18 ani.
Este perioada care se caracterizează prin sensibilitate socială, dezvoltarea independenței conștiente, a autonomiei în interiorul grupului de apartenență.
  • Ultimul plan de dezvoltare este de la 18 ani la 24 ani.
Este reprezentat de maturitate și de asumarea alegerilor făcute. 

Top 4 cele mai importante aspecte in alegerea jucariilor de tip Montessori

Nu există o listă confirmata a jucăriilor de tip Montessori „aprobate”; mai degrabă, se considera o jucărie prietenoasă cu metoda Montessori dacă susține aceleași principii educaționale ca abordare.

Iată ce trebuie să căutați atunci când alegeți o jucărie Montessori potrivită pentru copilul dumneavoastra:

Materiale naturale

Filosofia Montessori se concentrează asupra materialelor naturale cu care intra in contact un copil.

Astfel jucăriile tradiționale Montessori sunt fabricate din materiale naturale precum lemn, metal, bumbac, lână sau chiar piatră.

Simplu și fără distrageri

Gânditi-va la jucării care îi vor încuraja pe micuți să se angajeze într-un joc deschis și imaginativ.

Jucăriile Montessori sunt concepute pentru a încuraja copiii să exploreze și să descopere independent.

Deci, în loc să căutați jucării care se mișcă și fac sunete pe cont propriu, optați pentru jucării pasive care necesită ca si copilul dumneavoastra să le manipuleze fizic și să le încorporeze în jocul lui pretins.

Se concentrează pe o singură abilitate

Jucăriile care se concentrează pe o singură abilitate sau concept constituie baza pentru o învățare mai avansată mai târziu.

Un puzzle cu o singură formă, de exemplu, un zăngănit cu un clopot pe el sau o bancă bătătoare sunt toate jucării cu o singură abilitate, care învață, de asemenea, concepte mai sofisticate pe măsură ce copilul dumneavoastră crește și se dezvoltă.

Realist și orientat spre scop

Maria Montessori a favorizat jucăriile și cărțile înrădăcinate în realitate, nu pretinse.

Aceasta înseamnă că, dacă alegeți între o figurină care este o imagine asemănătoare unui desen animat, să zicem, o vacă, versus una realistă, este întotdeauna mai bine să mergeți cu cea care are radacinile în lumea reală.

De asemenea, ea a observat că micutilor le place să imite lumea din jur, așa că este încurajat orice lucru care îl poate ajuta pe cel mic să se simtă ca o parte adevărată a lumii „adulților”.

Jucarii potrivite pentru 0-12 luni

Jucarie pentru dentitie

Jucariile pentru dentitie din lemn sunt o soluție ideală pentru gingiile minuscule.

Sunt ușor de prins pentru bebelușul dvs. și poate fi spălat cu apă curentă și săpun ușor atunci când începe să devină urât.

Este perfect pentru cei mici care explorează simțurile tactile și practică atingerea și apucarea și este realizat din lemn, astfel încât să nu vă faceți griji niciodată cu privire la toxine sau substanțe chimice.

Rola cu zgomot

Culorile, sunetele si miscarea incurajeaza dezvoltarea motorie atunci cand bebelusii incep sa se rostogoleasca sau sa se tarasca.

Rola cu zgomot se potriveste perfect stilului Montessori deoarece ii incurajeaza pe cei mici sa prinda, sa asculte si sa exploreze.

Fiind din lemn este ideala deoarece contine materiale regenerabile si este colorata cu lacuri non-toxice, sigure pentru copii.

Jucarii Montessori Pentru Copiii de 1 An

Atunci cand cel mic implineste 1 an este recomandat sa incepeti sa ii aratati diverse jucării de tip Montessori.

Te intrebi de ce este nevoie sa se joace cu jucarii Montessori?

Pentru ca aceasta perioada a bebelusilor este una extrem importanta din punct de vedere al dezvoltarii lor.

Maria Montessori este de parere ca dezvoltarea copilului reprezinta un proces continuu de dobandire a independentei.

Aceasta sustine ca ajutorul acordat copilului in situatiile in care nu este necesar reprezinta o piedica in calea dezvoltarii lui.

Chiar de la nastere copilul are ca scop independenta fizica si intelectuala iar varsta de 1 an este o perioada foarte importanta in dobandirea acesteia.

Aici intervin jucariile Montessori ce il pot ajuta sa se dezvolte pe mai multe planuri.

In mare parte aceste jucarii sunt realizate din materiale naturale si incurajeaza jocul independent stimuland in acelasi timp creativitatea si concentrarea.

In comparatie cu jucariile electronice, care doar il suprastimuleaza pe copil, jucariile Montessori au un impact total diferit.

Merita sa investiti in cateva jucarii ce pot fi donate ulterior altor copii.

Acestea au o calitate superioara, sunt educative si ii vor ajuta pe cei mici sa isi dezvolte abilitatile si sa devina independenti.

Top 7 Jucarii Montessori Pentru Copiii de 1 An

Zornaitoarea din lemn

Zornaitoarea de tip Montessori este simpla si linistitoare, perfecta ca o prima jucarie de tip educativ pentru copiii de 1 an sau mai mici.

Sunetul zornaitoarei este perfect pentru a-i capta atentia celui mic, fara ca acesta sa fie foarte coplesitor.

Zornăitoarele de la Best Buy Babys de tip Montessori sunt din lemn, foarte simple si ajuta la imbunatatirea reflexului de apucare.

Avem modele potrivite pentru manutele mici.

Turnul de stivuire verticala

Aceasta jucarie este preferata copiilor de 1 an.

Jucariile de tip stivuitor vertical sunt de mai multe dimensiuni, forme si culori pe care cei mici le pot aranja. 

Vei observa ca aceasta jucarie va fi folosita cu mare drag de cel mic de la aproximativ 10 luni, iar dupa ce implineste 1 an va incepe sa o stapaneasca din ce in ce mai bine.

Setul de instrumente muzicale

Cand vine vorba de jucarii, instrumentele muzicale raman printre preferatele celor mici inca de la o varsta frageda.

Ei se pot juca mult timp cu ele, iar faptul ca sunt realizate din lemn le face sa fie durabile si versatile.

Puteti sa i le dati prin rotatie, fiecare instrument la cateva zile zile pentru ca micutul sa isi mentina interesul.

Varsta de 1 an este foarte potrivita pentru a prezenta o multitudine de instrumente muzicale copilului tau.

Pe langa faptul ca il ajuti sa isi dezvolte abilitatile motorii fine si grosiere prin folosirea instrumentelor muzicale, ii accelerezi dezvoltarea creierului.

Labirintul cu margele pentru motricitate

O alta jucarie de succes de la Best Buy Babys este labirintul din lemn în culori pastelate.

De la 1 an, copiii se pot juca cu margelele impingandu-le pe traseu.

Acest joc ajuta la dezvoltarea dexteritatii si a abilitatilor motorii fine.

Ei pot incepe sa invete culorile si sa distinga diversele forme.

Antemergatorul

De la 1 an puteti incepe sa folositi astfel de jucarii acasa, dar si in parc.

Jucariile de impins fabricate din lemn sunt cele mai durabile.

Pe masura ce copilul incepe sa mearga, o jucariile de impins este o alegere perfecta ce il va incuraja pe cel mic sa mearga si ii va oferi si o activitate distractiva.

Antemergatoarele de la Best Buy Babys au un design placut si sunt create pentru micii începători.

Jucăriile de tras

Jucariile de tras sunt similare cu jucariile de impins, insa acestea necesita mult mai putina coordonare din partea celui mic.

Puteti incepe cu jucariile de impins precum antemergatoarele, iar apoi puteti continua cu cele de tras.

In mod normal copilul trebuie sa inceapa sa mearga mai intai, apoi este capabil sa foloseasca jucariile de tras.

Aceste jucarii sunt motrice, benefice in imbunatatirea coordonarii si a echilibrului copiilor.

Similar cu jucariile de impins, jucariile de tras pot avea forme si culori diferite, iar interesul copilului pentru acest tip de jucarii se poate mentine pana la varsta de 2 ani. 

Figurine pentru jocuri de rol și activități Montessori

Figurinele sunt adorate de cei mici si pot fi folosite la o multitudine de activitati Montessori.

Animalele sunt cele mai preferate, insa orice alte figurine sunt binevenite.

Cei mici se pot juca ore intregi cu aceste figurine creand jocuri din ce in ce mai complexe.

Aceste jucarii pot fi folosite multi ani, iar cei mici nu se vor plictisii de ele atat de usor. 

Va sugeram sa creeati diverse jocuri senzoriale.

Luati un cosulet in care puneti diverse obiecte si figurine.

Jocurile senzoriale sunt esentiale pentru dezvoltarea copilului deoarece acesta poate experimenta prin simturi si este important ca ele sa fie stimulate.

Daca ii oferiti copilului o lingura acesta poate incerca sa scoata sau sa transfere animalele intr-un alt recipient.

Jucarii potrivite intre 1 – 2 ani

Carti din lemn

Metoda Montessori recomanda alegerea cartilor pentru copii care au bazele in realitate, includ detalii interesante si sunt adecvate varstei si nivelului de invatare a copilului.

Jucarii de stivuire curcubeu

Una dintre jucăriile noastre preferate din toate timpurile, acest stivuitor curcubeu de calitate poate arăta simplu, dar există atât de multe moduri în care micuțul tău se poate juca cu el.

De la cuibărit la stivuire până la transformarea arcurilor în tuneluri și dealuri, posibilitățile de joc imaginar și deschis sunt nesfârșite.

Este fabricat manual și realizat din lemn și vopsele netoxice, asadar este sigur pentru copii.

Caramizi pentru constructii

Caramizile îl încurajează pe cel mic să-și construiască, să-și imagineze, să dezvolte abilități motorii și chiar să experimenteze cu concepte de matematică și fizică.

Acest set robust este fabricat din lemn natural și finisat cu vopsea netoxică.

Jucarii potrivite intre 2 – 3 ani​

Pista de curse colorata si amuzanta

Aceasta este o jucărie Montessori perfectă pentru copiii cu varste intre 2 si 3 ani ani.

Ei învață abilități de gândire, coordonarea ochilor mâinii, abilități motorii fine și multe altele, în timp ce se distrează.

Puzzle-uri din lemn

Un puzzle îi învață pe copiii mici despre conceptul de „întreg” și că fiecare piesă reprezintă o fracțiune din imaginea de ansamblu.

De asemenea, ajută la dezvoltarea abilităților de bază, cum ar fi recunoașterea formei, concentrarea, stabilirea obiectivelor, răbdarea și sentimentul de realizare.

Puzzle-urile îi ajută pe copii să-și îmbunătățească abilitățile motorii fine și grosiere.

Își dezvoltă forța în mușchii degetelor, astfel încât să poată apuca lucrurile și să se țină de ele.

Acest lucru duce la capacitatea de a ține creioane și creioane.

Puzzle-urile oferă o modalitate distractivă de a practica această abilitate, încurajând în același timp independența.

Jucarii potrivite pentru 3 ani +

Stand de inghetata

Standurile de cumparaturi nu sunt doar distractive pentru a se juca, sunt o modalitate excelenta de a dezvolta vocabularul, de a rezolva diferitele probleme care pot aparea si de a intari abilitatile interpersonale in timp ce invata despre antreprenoriat.

Bucatariile din lemn pentru copii

O componenta importanta a invatarii de tip Montessori este centrata pe participarea copiilor in activitatile din viata de zi cu zi.

Copiilor le place sa imite tot ceea ce vad, iar daca ei contribuie la prepararea meselor si a gustarilor este mult mai probabil sa manance mancarea pe care ajuta sa o pregateasca.

De asemenea atunci cand se joaca in propria bucatarie isi dezvolta imaginatia, creativitatea si stima de sine.

Copiii simt un mare sentiment de mandrie atunci cand pregatesc cu succes feluri de mancare pentru ei, familia sau prietenii lor.

Amintiți-vă că fiecare copil mic este diferit și unic.

Încercați să urmăriți propriile interese și abilități ale copilului dvs. atunci când decideți ce funcționează pentru ei!

Ce este potrivit pentru un copil, nu va funcționa pentru altul!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart
Scroll to Top